Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

24 Şubat 2011 Perşembe

Motorlu Taşıtlar Vergisi Gider Yazılabilir mi?

Kanun Ad :  MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ KANUNU
Madde No : 14
Kapsam : (3088 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle değişen madde)

Bu Kanuna bağlı (I) (5897 sayılı kanunun 2 inci maddesiyle kaldırılan ibare.Yürürlük;30.06.2009)(*) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez.

 (*) Kaldırılmadan önceki şekli ,(III)


-------------------

İKİNCİ BÖLÜM
Vergileme Ölçü ve Hadleri

Vergileme Ölçü ve Hadleri
Madde 5-

(5035 Sayılı Kanunun 23'üncü maddesiyle değişen madde. Geçerlilik:01.01.2004, Yürürlük:02.01.2004) Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aşağıdaki (I) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. (1)
(I) SAYILI TARİFE(*)
.
 .
 .

-------------------


Madde No 6


(I) Sayılı tarifede yazılı taşıtlar dışında kalan, motorlu kara taşıtları (II) sayılı tarifeye göre; (5897 sayılı kanunun 2 inci maddesiyle kaldırılan ibare.Yürürlük;30.06.2009)(**)  uçak ve helikopterler (Türkkuşu, Türk Hava Kurumuna ait olanlar hariç) aşağıdaki (IV) sayılı tarifeye göre vergilendirilir. (5766 Sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen cümle, Yürürlük: 06.06.2008)Zirai ilaçlama amacıyla kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş uçaklar için (IV) sayılı tarifede yer alan vergi tutarları yüzde 25 oranında uygulanır.
Uygulamada,
Bu cetvelde yer alan tarifelere göre 87.03 de yer alıyorsa araç KKEG dir. 87.04 yer alıyorsa gider olarak dikkate alınaiblir.

21 Şubat 2011 Pazartesi

Kar Dağıtımı Hakkında Soru ve Cevap

1- Yasal yedek ayıracağımız matrah ( k.k.e.g bulunmuyor ) vergi öncesi karmı yoksa vergi düşüldükten sonraki matrah mıdır ?

CEVAP: Vergi sonrası ..
 
2- Kar Dağıtım yada dağıtmama kararı hangi tarihte alınmalıdır. ayrıca çoğu muhasebe ci karar almayıp karar defterinde boş sayfa bırakmaktadır.bunun açıklaması nedir ?
 
CEVAP: Karar, kar dağıtımına karar verildiği tarihte alınacaktır. Dağıtım yoksa karara gerek bulunmamaktadır.
 
3- Kar dağıtımı yok ise sadece 1 . yasal yedek mi ayrılmalı yoksa devamı var mı ?
 
CEVAP: sadece 1. yedek  ..
 
4- Kar dağıtımı var ise yapılacak kesintiyi hangi dönem muhtasarında bildirmemiz gerekir ( kararın alındığı ay ( tarih ) mi dikkate alınmalı ?

CEVAP: Dağıtım (ödeme) yapıldığı dönem ..
 

17 Şubat 2011 Perşembe

Vade ve Kur Farklarında KDV Uygulaması

105 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ


E. VADE FARKI, KUR FARKI VE MATRAHTA DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇAN İŞLEMLERDE KDV UYGULAMASI


1. Vade Farkları
KDV Kanununun 24/c maddesine göre, vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler KDV matrahına dahildir.

Buna göre, teslim ve hizmet işlemlerine ait faturada ayrıca gösterilen vade farkları matraha dahil edilecek ve işlemin tabi olduğu KDV oranı üzerinden vergilendirilecektir.

16 Şubat 2011 Çarşamba

2011 Vergi Affı Soru-Cevap

HANGİ BORÇLAR YASA KAPSAMINDA?
Yasayla, belediye ve gümrük vergileri dahil, tüm vergiler, TEDAŞ ve özel dağıtım şirketlerine olan elektrik, belediyelere olan su ile oda ve borsalara olan aidat borçları yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, öğrenim kredisi borçları ve TRT'nin elektrik payı ve bandrol ücretinden kaynaklı alacakları da kapsamda. 

15 Şubat 2011 Salı

Yeni TTK ve Şirketlerin İnternet Sitesi


D) Elektronik işlemler ve bilgi toplumu hizmetleri

I – İnternet sitesi
MADDE 1524- (1) Her sermaye şirketi, bir internet sitesi açmak, şirketin internet sitesi zaten mevcutsa bu sitenin belli bir bölümünü aşağıdaki hususların yayımlanmasına özgülemek zorundadır. Yayımlanacak içeriklerin başlıcaları şunlardır:

a) Şirketçe kanunen yapılması gereken ilanlar.
b) Pay sahipleri ile ortakların menfaatlerini koruyabilmeleri ve haklarını bilinçli kullanabilmeleri için görmelerinin ve bilmelerinin yararlı olduğu belgeler, bilgiler, açıklamalar.

KOD LİSTESİ VE KISA AÇIKLAMALARI

 KOD  1: Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen mükellefler.
KOD  2: Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanan mükellefler.
KOD  3: Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen mükelleflerin ortakları ve kanuni temsilcilerine ilişkin bilgiler.
KOD  4: Bastırdığı belgelerin zayi-çalındığı veya kaybolduğunu bildirenler.
KOD  5: Vergi Dairelerinin yaptığı tespit sonucunda;
                5 / 1 Haklarında rapor bulunmamakla birlikte SMİYB kullandığı veya düzenlediği konusunda tespit bulunanlar.
                5 / 2 Defter, belge ibraz etmeyen veya incelemeye sevk edilenler ile birden fazla döneme ilişkin olarak KDV beyannamesinin ( süresinden sonra verilenler hariç) verilmemesi.
                5 / 3: Adresinde bulunamayanlar ile sarih adresi tespit edilemeyenler.
                5 / 4: İşçi sayısı, makine teçhizat ve işyeri durumu itibariyle yetersiz olmasına rağmen KDV matrahları yüksek olan bu nedenle beyanları gerçeği yansıtmayanlar.
KOD  6: Taklit Edilen Belgeler: Kendisi hakkında herhangi bir olumsuz tespit ya da rapor bulunmadığı halde belgeleri taklit edilen mükellefler listesi.
KOD  7: Mükellefiyetleri bulunmayan ancak üçüncü kişiler veya diğer tüzel kişilikler vasıtasıyla sahte belge organizasyonu içerisinde bulunan ve sahte fatura ticareti yapanlar.
KOD  8: İstanbul Defterdarlığı'nca re'sen terk ettirilen mükelleflere ait liste.
KOD  9 / 1: SMİYB düzenlediği ve hem düzenleyip hem kullandığı tespit edilen mükellefler listesi.
KOD  9 / 2: SMİYB kullandığı vergi inceleme raporu ile tespit edilen mükellefler listesi.

Yeni TTK'da Limited Şirket Kuruluşu ve Tescili


II – Tescil
1. İstem
MADDE 586- (1) Şirket sözleşmesinin 575 inci maddede öngörüldüğü şekilde düzenlenmesinden sonra, tescil için, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret siciline başvurulur.
(2) Başvuru, müdürlerin tümü tarafından imzalanır. Başvuruya aşağıdaki belgeler eklenir:
a) Şirket sözleşmesinin onaylanmış bir örneği.
b) Ekleri ile birlikte 349 uncu maddeye göre düzenlenmiş kurucular beyanı ve Bakanlıkça istenilmesi hâlinde 351 inci madde uyarınca hazırlanmış işlem denetçisi raporu.
c) Yerleşim yerleri de gösterilerek şirketi temsile yetkili kişileri ve denetçinin seçimini gösterir belge.

Yeni TTK'da Limited Şirketler-Ortaklar-Sermaye


MADDE 573- (1) Limited şirket, bir veya daha çok gerçek veya tüzel kişi tarafından bir ticaret unvanı altında kurulur; esas sermayesi belirli olup, bu sermaye esas sermaye paylarının toplamından oluşur.

(2) Ortaklar, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlüdürler.

Yeni TTK'da Ticari Defterlerin Tasdiki ve Süreler


A) Defter tutma ve envanter
I – Defter tutma yükümlülüğü
MADDE 64-
(2) Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür.

(3) Ticari defterler, açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanır. Kapanış onayları, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yapılır. Şirketlerin kuruluşunda defterlerin açılışı ticaret sicili müdürlükleri tarafından da onaylanabilir. Açılış onayının noter tarafından yapıldığı hâllerde noter, ticaret sicili tasdiknamesini aramak zorundadır. Türkiye Muhasebe Standartlarına göre elektronik ortamda veya dosyalama suretiyle tutulan defterlerin açılış ve kapanış onaylarının şekli ve esasları ile bu defterlerin nasıl tutulacağı Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca bir tebliğle belirlenir.

(4) Pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi işletmenin muhasebesiyle ilgili olmayan defterler de ticari defterlerdir.

(5) Yevmiye, defteri kebir ve envanter defteri dışında tutulacak defterler Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu tarafından bir tebliğ ile belirlenir.

Yeni TTK 'da Yeni Tescil İşlemleri,Bildirimler,Süreler


B) Tescil
I – Şartları
1. İstem
MADDE 27- 
(2) Ticaret sicili memurlukları, kurumlar vergisi mükellefi olup da bu madde uyarınca tescil için başvuran mükelleflerin başvuru evraklarının bir suretini ilgili vergi dairesine intikal ettirir. Bu mükelleflerin işe başlamayı bildirme yükümlülükleri yerine getirilmiş sayılır.

2. İlgililer
MADDE 28-
(2) Bir hususun tescilini istemeye birden çok kimse zorunlu ve yetkili olduğu takdirde, kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, bunlardan birinin talebi üzerine yapılan tescil tümü tarafından istenmiş sayılır.

3. İstemin şekli
MADDE 29- (1) Tescil istemi dilekçe ile yapılır.
(2) Dilekçe sahibi kimliğini ispat etmek zorundadır. Dilekçedeki imza noterlikçe onaylanmışsa, ayrıca kimliğin ispatlanmasına gerek yoktur.

4. Süre
MADDE 30- (1) Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, tescili isteme süresi onbeş gündür.
(2) Bu süre, tescili gerekli işlemin veya olgunun gerçekleştiği; tamamlanması bir senet veya belgenin düzenlenmesine bağlı olan durumlarda, bu senet veya belgenin düzenlendiği tarihten başlar.
(3) Ticaret sicili müdürlüğünün yetki çevresi dışında oturanlar için bu süre bir aydır.

9 Şubat 2011 Çarşamba

Vergi Karşılığı Hesaplaması

Vergi Karşılığı Hesaplaması:
Cari Yıl Ticari Karı+KKEG-Geçmiş Yıl Mali Zararı=Mali Kar*%20=Vergi Karşılığı

----------31/12/2010-------------
691.vergi karşılığı.............. BX
..............370.vergi karşılığı .............AX
690.dönem karı................ BXXX
...........691.vergi karşılığı .............AX
...........692.dönem net karı...........AXX
------------------------------------

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.