Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

23 Şubat 2015 Pazartesi

Tesmer Güncel Vergi ve Muhasebe Uygulamaları Semineri

Seminerden Notları kısaca ve maddeleyerek sizlere aktarmak isterim.

E-FATURA UYGULAMASI:

1-) E-faturanın çıktısını alıp saat ve dakika yazıp, Teslim alan-Teslim eden ve de "irsaliye yerine geçer" ifadesi yazılınca bu fatura "İrsaliyeli Fatura" sayılır.

2-) E-fatura sadece sistemde kayıtlı kullanıcılar arasında düzenlenir.

3-) E-Fatura çıktısının (kağıt ortamında) hiçbir hükmü yoktur.

4-) E-Fatura Uygulamasının Aşamaları: Fatura, Uygulama Yanıtı, Sistem yanıtı

5-) VUK 421 Tebliğ Taslağına göre 2013 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükellefler 01.01.2016 tarihine kadar kapsam dahilinde olacaklardır.


E-KAYIT SAKLAMA:

1-) VUK 431 Tebliğde açıklanmıştır. Uygulama tarihi 01.01.2015 dir.

2-) İçerik: "Alış-Satış faturaları, İthalat-İhracat Faturaları, Üretim ile ilgili kayıtlar, Diğer kayıtlar".. Gelir iadresi bu kayıtları "excell ya da xml" formatında isteyebilcektir.

E-ARŞİV:

1-) VUK 433 Genel Tebliğde detaylı açıklamalar mevcuttur.

2-) Bu sistem kağıt ortamındaki faturalaşmaya kolaylık getiriyor. Sizin firmanız e-fatura kapsamında olabilir ancak karşı taraf firma buna mecbur olmasa bile bu sistem sayesinde o firmaya e-fatura düzenleyebilirsiniz.

3-) Yazıcıdan çıktı alınıp "e-arşiv faturasıdır" yazılır. Bu şekilde düzenlenen faturalar için Gelir İdaresine fatura listesi verilir. Her ayın listesi takip eden ayın sonuna kadar rapor olarak gönderilecektir.

4-) E-fatura ve E-arşiv uygulamasında düzenlenen faturalar için "Zaman Damgası" ve "Mali Mühür" uygulanır.

Not: Gib portaldaki faturalar düzenli olarak arşivlenmeli ve xml kayıtları tutulmalı.

E-DEFTER UYGULAMASI:

1-) Ocak-2015 aylık dönemine ait kayıtlar için oluşturulacak olan "BERAT" gönderilme süresi Nisan ayı sonuna kadardır. Şubat-2015 için bu süre Mayıs ayı sonuna kadar, Mart-2015 için bu süre Haziran ayı sonuna kadar şeklinde belirlenmiştir.

2-) E-defter uygulaması şu an için sadece Yevmiye ve Büyük defter için geçerlidir.

3-) Ocak ayı Berat'ının gönderilmesiyle defter açılış tasdiki yapılmış olur. Aralık ayı Berat'ı gönderilince de defter kapanış tasdiki yapılmış olur.

4-) Berat'ı gönderilen aylar için artık geriye dönük hiçbir işlem yapılamaz. Hesap planı üzerinde hiçbir düzenleme, düzeltme,silme, kaydırma, değiştirme gibi işlemler yapılması gönderilmiş olan Berat'ı bozacaktır. Aynı şekilde yevmiye kayıtlarında da hiçbir değişiklik söz konusu olamaz.

5-) Belge Türleri: Fatura, Çek, Makbuz, Navlun, Müşteri Sipariş Belgesi, Satıcı Sipariş Belgesi, Diğer

6-) Ödeme Türleri: Kasa, Banka, Çek, Senet

7-) Her fatrua ayrı bir yevmiye maddesi olarak kaydedilir.

8-) Toplu evrak girişleri için belge türü olarak "Diğer" seçilir ve seri-sıra numara takipli masraf formu çıktı alınıp imza altında tutulabilir.

9-) E-Defter Berat'ı: Kullanıcı GİB Mühürlü Berat'ı bilgisayarında saklayacak. Sorumluluk tamamen firmaya aittir. Ne devletin ne de başka bir aracı kurumun sorumluluğu yoktur. Defterle Berat aynı ortamda saklanacak. Yevmiye ve Kebir için ayrı ayrı "xml" dosyaları hazırlanıp gib e gönderilir.

10-) Zaman Damgası: Zorunlu değildir, ihtiyari bir uygulamadır. Tubitak'dan alınır. Zaman damgası uygulanan defterin BERAT'ı sisteme gönderilemese bile herhangi bir cezai yaptırımdan korunmuş olursunuz.


Yazının devamı gelecek...

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.