Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

21 Aralık 2023 Perşembe

Enflasyon Düzeltmesi Nedir? -Basit ve Örnekli Anlatım-


• Enflasyon, bir ekonomide mal ve hizmet fiyatlarını temsil eden fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve istikrarlı bir şekilde artış gösterdiği ekonomik olgudur. 

• Fiyatlar genel düzeyindeki artışlar bir taraftan ulusal para biriminin alım gücünü azaltırken diğer taraftan ulusal para birimi ile ifade edilen ve alım satıma konu olan mal ve hizmetlerin fiyatlarını artırmaktadır. 


• Enflasyon düzeltmesi; parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması suretiyle, mali tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanmasıdır. (VUK mük. 298/A)

• Genel anlamda enflasyon düzeltmesi, paranın satın alma gücündeki değişmeler nedeniyle gerçek durumu ifade edemeyen mali tabloların, gerçek durumu ifade eder hale gelmelerini sağlamak üzere düzeltme işlemine tabi tutulmasıdır. (Taslak Tebliğ, md. 4)

• Enflasyon düzeltmesi, mali tablolarda yer alan parasal olmayan kıymetlerin Türk Lirası değerlerinin, tablonun ait olduğu tarihteki değerine yükseltilmesidir. 

• Düzeltme, parasal olmayan kıymetlerin enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayıları ile çarpılması suretiyle gerçekleştirilir. 

• Sadece bilanço enflasyon düzeltmesine tabi tutulacaktır.


• 2021 yılı için endeksin 250, 2022 yılı için endeksin 550 olduğu varsayılmıştır. Buna göre düzeltme katsayısı 2,2 (550 ÷ 250) olmaktadır. Bu düzeltme katsayısı ile bilançodaki parasal olmayan kalemler aşağıdaki şekilde enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaktadır.









0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.