Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

30 Ağustos 2010 Pazartesi

100.000 KOBİ Kredi Faiz Desteği

02.11.2009 tarihinde 16 banka, KGF ve TESKOMB arasında imzalanan, 100.000 KOBİ Destek Kredisi Protokolü ile KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı işletmelere uygun koşullarda finansal destek sağlanarak; işletme sermayesi ile rekabet gücünün artırılması ve mevcut yapılarının daha iyi şartlarda devam ettirilmesi, üretim maliyetlerindeki finansman yüklerinin azaltılması, yeni yatırım, üretim ve istihdam oluşturulmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.

Banka tarafından kendi mevzuatına göre kredi değerliliği bulunan İşletmelere, faiz/kar payının ¾’nün KOSGEB tarafından peşin, ¼’ünün ise kredi kullanan işletme tarafından ödeme planına bağlı olarak karşılandığı finansal destek sağlanmasını teminen banka tarafından kredi kullandırılmasıdır. Söz konusu uygulama KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı, gerçek/tüzel kişiliğe haiz işletmeleri kapsar.


UYGULAMAYA KATILAN BANKALAR: Akbank T.A.Ş., Alternatifbank A.Ş, Anadolubank A.Ş., Asya Katılım Bankası A.Ş., Denizbank A.Ş., Finansbank A.Ş., Fortisbank A.Ş., Hsbc Bank A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş.,Türk Ekonomi Bankası A.Ş, Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş., Türkiye Garanti Bankası A.Ş., Türkiye Halk Bankası A.Ş., Türkiye İş Bankası A.Ş., Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O., ve Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

UYGULAMA AŞAMALARI: 1. 02.11.2009 tarihinde 16 banka, KGF ve TESKOMB arasında imzalanan, 100.000 KOBİ Destek Kredisi Protokolü kapsamında, ayrılan KOSGEB bütçesi çerçevesinde, kredi kullanımı hedeflenen 100.000 KOBİ’nin bankalar aracılığıyla başvuruları sisteme “asil” konumda kaydedilmiş olup, 15.000 KOBİ’nin de “yedek” olarak başvuruları sisteme alınmış ve 04.12.2009 tarihi itibariyle sistem yeni girişlere kapatılmıştır.
2. Kredi geri ödemeleri, 3 ay ödemesiz, 12 ay eşit taksitle, toplam 15 aydır.
3. İşletmelere BANKA tarafından kullandırılacak kredi azami 25.000 TL olup, bu tutar için KOSGEB tarafından ödenecek peşin faiz/kar payı bedeli 1.836 TL’dir. Kredinin ilk 3 (90 gün) ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde ödemeli toplam 15 ay (450 gün) vadeli kullandırılacak kredi için, işletme 612 TL ödeyecektir. İşletme sahibinin kadın girişimci olması halinde tutar 30.000 TL üzerinden aynı şartlarla hesaplanacaktır.
4. İşletme kullanacağı; KOSGEB 100.000 KOBİ Destek Kredisi için BANKA’ya, azami 500 TL hizmet masrafını ve ipotek alınması halinde ise, ayrıca azami 750 TL ekspertiz masrafını peşin olarak ödeyecektir
5. İşletmelerin KOSGEB Merkez Onayı ve KOSGEB Üst Onayını almaları kredi kullanacağı anlamına gelmemektedir. Kredi ana para riskinin bankada olması nedeniyle işletmeler, genel bankacılık mevzuatı, bankacılık teamülleri, BANKA mevzuatı ve kredi politikaları dahilinde değerlendirmekte olup, uygun görülen limitler dahilinde kredi kullandırılmaktadır.
6. KOSGEB Üst Onayını alan işletmelerin kredi kullanımları halen devam etmekte olup, sırası gelen yedek başvuruların da sistemde otomatik olarak asil konuma geçmeleri ile onay aşamaları sürdürülmektedir.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.