Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

25 Temmuz 2010 Pazar

Boşanma davası devam eden eşinizden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız hk

Sayı  : B.07.1.GİB.4.34.16.01/GVK-32                              
Konu: Boşanma davası devam eden eşinizden dolayı asgari geçim indiriminden yararlanıp yararlanamayacağınız  hk.
 
 
….
 
 
İlgi :   …2009 tarihli e-mail dilekçeniz.
 
            İlgi dilekçenizde,  özel bir şirkette çalıştığınızı belirterek, evli olduğunuzu, boşanma davası açtığınızı ancak evlilik bağı devam ettiği için eşinizden dolayı asgari geçim indiriminden faydalanıp faydalanamayacağı ile, velayeti üzerinizde olan okumayan 26.02.1991 tarihli oğlunuzun çocuk statüsünden faydalanıp faydalanmayacağı hususunun sorulduğu anlaşılmaktadır.
 
            193 sayılı gelir Vergisi Kanunu’nun  “Asgari Geçim İndirimi” başlıklı 32. maddesinde, 
   
“(5615 sayılı kanunun 2 nci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 1/1/2008 tarihinden itibaren elde edilecek gelirlere uygulanmak üzere 04.04.2007) Ücretin gerçek usûlde vergilendirilmesinde asgarî geçim indirimi uygulanır.
 

İndirimin uygulamasında "çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları, "eş" tabiri ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder.
 
İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medenî hali ve aile durumu esas alınır. İndirim, yukarıdaki oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır.
 
Bakanlar Kurulu, indirim konusu yapılacak toplam tutarın asgarî ücretin yıllık brüt tutarını aşmaması şartıyla ikinci fıkrada belirtilen asgarî geçim indirimi oranlarını artırmaya veya kanunî oranına kadar indirmeye yetkilidir.
 
Asgarî geçim indiriminin uygulama dönemleri ve mahsup şekli ile diğer hususlara ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
 
            Konuyla ilgili olarak 04.12.2007 tarih ve 26270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.01.2008 tarihinde yürürlüğe giren 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “6.  Medeni Durum ve Eşin Gelirinin Olmadığının Tespiti” başlıklı bölümünde,
 
“Ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında Tebliğ ekinde yer alan  "Aile Durumu Bildirimi" (EK:1) ile işverenlerine bildirimde bulunacaklardır. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde (evlenme, boşanma, ölüm, doğum vb.) bu değişiklikleri işverene bir ay içerisinde bildireceklerdir. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibariyle uygulanacak olup, eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecektir….” denilmektedir.
 
Bu hüküm ve açıklamalara göre, evlilik bağı devam eden çalışmayan eşinizle yasal evlilik bağı devam ettiği sürece, eşinize ait asgari geçim indiriminden faydalanmanız mümkün olup, 18 yaşını 26.02.2009 tarihinde dolduran ve (doğum tarihi 26.02.1991 olan) tahsil görmeyen oğlunuzla ilgili olarak 2009 Şubat ayından sonra asgari geçim indiriminden faydalanmanız mümkün değildir.
 
            Bilgi edinilmesini rica ederim.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.