Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

20 Temmuz 2010 Salı

Fason Tekstil ve Konfeksiyon işlerinde TEVKiFAT Uygulaması

FASON TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİNDE YENİDEN BAŞLANAN TEVKİFAT UYGULAMASININ USUL VE ESASLARI
Maliye Bakanlığı, (107) seri numaralı KDV Genel Tebliğinde, fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasına yeniden başlanacağını duyurduktan sonra, uygulamanın kapsamı ile usul ve esaslarının daha önce yayımlanmış bulunan 51, 53 ve 58 seri numaralı KDV Genel Teblliğlerinde yapılan ve (107) numaralı Tebliğe aykırı olmayan açıklamalara göre belirleneceğini ifade etmiştir.

1 Teksil ve konfeksiyon işlerinde fason imalat nedir ?
Fason imalatın şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir.

Fason işlerde mamul bir bütün olarak imal ettirilebileceği gibi, üretim aşamaları itibariyle kısmi olarak fason iş yaptırılması da mümkündür. Örneğin; bir konfeksiyon firmasının pazarlayacağı gömleklerin kumaşını, kesimini, dikimini ayrı ayrı firmalara fason olarak yaptırması halinde her bir kısmi iş tevkifat uygulaması kapsamına girecektir. Deriden mamul giyim eşyasının fason işleri de tevkifat uygulaması kapsamında bulunmaktadır.

Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulaması, giyim eşyaları ile sınırlı olmayacaktır. Perde, mobilya kumaşı, havlu, oto koltuk kumaşı, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetlerde de katma değer vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Fason iş yapanların, başkalarına fason iş yaptırmaları, her iki fason iş bakımından tevkifat uygulamasına engel değildir. Örneğin, imal edip pazarladığı pantolonların bir kısmını fason olarak imal ettiren bir mükellef, aynı zamanda ihracatçı firmalara fason olarak erkek takım elbisesi imal ediyorsa, fason yaptırdığı pantolonlar için kendisi tevkifat uygulayacak, ihracatçıya yaptığı fason takım elbiseler için ise ihracatçı tarafından tevkifat uygulanacaktır.

Fason olarak yapılan işlerde fason işi yapanlar tarafından kullanılan iplik, tela, fermuar, düğme, astar ve benzeri her türlü yardımcı madde ve malzemeler, fason hizmet bedeline dahil edilecektir. Fason iş için kullanılan bu madde ve malzemelerin ayrı fatura edilmesi söz konusu olmayacaktır.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki boya, apre, baskı ve kasarlama işlerinde, boya ve kimyevi maddelerin işi yaptıranlar tarafından temin edilip, bu işleri yapanlara verilmesi halinde tevkifat uygulanacak, boya ve kimyevi maddelerin bu işleri yapanlar tarafından temin edilip kullanılması halinde tevkifat yapılmayacaktır. Bu sayılanlar dışında kalan, ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, kapitone, traşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün işler tevkifat uygulamasına tabi olacaktır. Ancak, bu işlerin biraz önce sayılan boya, baskı, apre ve kasarlama işlerinin bir unsuru veya tamamlayıcsı olarak onlarla birlikte yapılıyorsa, aynı faturada gösterilmeleri kaydıyla bu işler tevkifat uygulaması bakımından boya, baskı, apre ve kasarlama hizmetleri gibi işlem görecektir.
II.2 Tevkifat uygulaması belgelerde nasıl gösterilecektir ?
Fason iş yapanlar tevkifat uygulanacak hizmetleri nedeniyle düzenleyecekleri faturada; fason hizmet bedeli ve bu bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisi ile, vergi tutarlarının tevkifat uygulanacak kısmı ile fason iş yaptırandan tahsil edilecek kısmını ayrı ayrı göstereceklerdir.
II.3 Yapılan tevkifat hangi beyannamede nasıl gösterilecektir ?
Fason iş yaptıranlar, tevkifat tutarını, teslim veya hizmetin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait (II) numaralı katma değer vergisi beyannamesi ile beyan edecekler ve bu tutarı aynı döneme ait ( I ) numaralı katma değer vergisi beyannamesinde indirim konusu yapacaklardır. Fason iş yapana ödenen hesaplanan katma değer vergisinin 1/2'si tutarındaki kısım ise fason işle ilgili faturanın defterlere kaydedildiği dönemde indirim konusu yapılacaktır. Fason iş yaptıranlar, beyan edilen tevkifata ait tahakkuk fişi ile verginin ödendiğine dair vergi dairesi alındılarının kaşeli ve imzalı fotokopilerini, beyannamenin verildiği tarihi izleyen ayın ilk 10 günü içinde satıcıya intikal ettireceklerdir.
II.4 Fason teksitl ve konfeksiyon işlerinde yapılacak tevkifatın oranı nedir ?

Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde, fason hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 1/2'si, fason iş yaptıranlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmek üzere tevkifata tabi tutulacak, kalan 1/2'si ise fason iş yapana ödenecektir.
II.5 Tevkifatı yapan mükelleflerin sorumlulukları nasıl belirlenmiştir ?
Katma değer vergisini sorumlu sıfatıyla vergi dairesine nakden veya mahsuben ödeyenler, bu işlemlerle ilgili olarak önceki safhalarda ortaya çıkan verginin Hazine'ye intikal etmemiş olması nedeniyle müteselsil sorumluluk uygulaması ile muhatap tutulmayacaklardır.
II.6 Fason teksitl ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan Katma Değer Vergisi alacaklarının iadesinin kuralları nelerdir ?
a) Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları, münhasıran vergi inceleme raporu ile iade edilecektir. Bu tutarların Yeminli Mali Müşavir Raporu ile aidesi mümkün olamayacaktır.
b) İade talebi, vergi incele raporunun vergi dairesine intikal ettiği tarih itibariyle geçerlilik kazanacaktır.
c) Aynı işlem dolayısıyla, tevkifat ve indirimli oran uygulaması sebebiyle iade alacağının doğduğu durumlarda, öncelikle tevkifattan doğan Katma Değer Vergisi alacağı, mükellefin isteğine bağlı olarak nakden ve/veya mahsuben iade edilecektir.
d) Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki fason işlerle ilgili tevkifat uygulamasından doğan KDV alacakları ile ilgili olarak, mükelleflerin, işletmelerinde çalışanların ücretlerine ait gelir vergisi stopaj ve SSK prim borçlarına yönelik mahsuben iade talepleri, miktara bakılmaksızın ; kendilerine ait diğer vergi borçlarına yönelik mahsuben iade talepleri de 2.000.-YTL' yi aşmaması halinde teminat veya inceleme raporu aranılmaksızın yerine getirilebilecektir.
e) Mahsup talebinin yerine getirilebilmesi için dönem beyannamesine ek olarak mahsup dilekçesi ve tevkifat uygulanan işleme ait faturaların onaylı örneklerinin veya bu faturaların dökümünü ihtiva eden bir listenin eklenmesi gerekmektedir.
f) İade alacağının indirimli oran uygulamasından doğan kısmı, tevkifat uygulaması ile ilgili inceleme raporunun aynı yıl içinde vergi dairesine ibraz edilmesi halinde mahsuben, yıl geçtikten sonra ibraz edilmesi halinde ise nakden ve/veya mahsuben iade edilecektir.
g) Sorumlu sıfatıyla vergi dairesine nakden veya mahsuben katma değer vergisi ödeyenlerin bu işlemlerle ilgili iade ve mahsup talepleri, haklarında olumsuz rapor bulunan mükelleflerden mal ve hizmet alışları olsa dahi genel esaslara göre yerine getirilecektir.

h) Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulaması ile ilgili olarak daha önce yayımlanmış Genel Tebliğlerde iadeye ilişkin olarak yapılan açıklamalar, (107) numaralı Genel Tebliğe aykırı olmamak koşuluyla bundan sonra da geçerli olacaktır.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.