Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

18 Mayıs 2010 Salı

Raporlu/İstirahatli İşçinin SGK ya Bildirilmesi Tebliğ

12 Mayıs 2010 ÇARŞAMBA
Resmî Gazete
Sayı : 27579
TEBLİĞ
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:
İSTİRAHATLİ OLAN SİGORTALILARIN İŞYERİNDE ÇALIŞMADIKLARINA DAİR BİLDİRİMİN İŞVERENLERCE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA GÖNDERİLMESİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ
             Amaç
             MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılar ile 5 inci maddesine tabi sigortalıların istirahatli oldukları süreler için geçici iş göremezlik ödeneklerini alabilmelerine esas işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin işverenlerince zorunlu olarak elektronik ortamda gönderilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
             Kapsam
             MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile 5 inci maddesine tabi sigortalıları çalıştıran işverenleri kapsar.

İSKONTO VE KOMİSYONLARIN MUHASEBESİ

Tarih: 20.10.2006
 
I- GENEL OLARAK
Ticari hayatın vazgeçilmezlerinden biri de iskonto (indirim)dur. Tabi olarak iskontolar bazı şartların gerçekleşmesiyle oluşacaktır. Örneğin, bedelin peşin ödenmesi, erken ödeme, belli bir satış ya da miktarın aşılması ve diğer durumlarda iskonto yapılabilmektedir. İskonto bu yönüyle bir teşviktir. İskontoyu yapan kardan zararda, iskontoyu elde edende karlıdır. Çünkü iskonto malın ya da hizmetin satış fiyatınından yapılan kırım, indirimdir.
Bu çalışmada iskonto ve komisyonların tüm yönleriyle muhasebeleştirilmesi ve bu arada tabi olarak KDV’nin de iskonto ve komisyonlara etkilerin dikkate alınacağıdır.
 
II- İSKONTONUN FATURA ÜZERİNDE YAPILMASI
İskonto fatura üzerinde gösterilmişse, iskonto tutarı fatura toplamından düşülür ve kalan meblağ KDV matrahını oluşturur. İskontonun KDV matrahından düşülebilmesi için, yapılan iskontonun ticari teamüller çerçevesinde yapılması, faturada ayrıca gösterilmesi esastır.
Örnek: İşletme 10.000 liralık mal satmış, alıcı bedeli peşin ödediği için % 10 iskonto yapılmıştır. KDV % 18 olduğuna göre işletmenin ve alıcının kayıtlarını şöyle yapabiliriz.
İşletmenin kayıtları:

13 Mayıs 2010 Perşembe

Birden fazla sigortalılıkta hangisi geçerli olacaktır?

Değerli çalışanlar, birçok okurumuzdan “SSK’lı çalışıyorum, ama işyeri ortaklığımdan dolayı Bağ-Kur’lu yaptılar, hangisine devam etmem lazım?” tarzında sorular almaktayız. İsterseniz “Birden fazla sigortalılığın bulunması durumunda hangi sigortalılık geçerli olacak?” sorusuna madde madde ayrıntılı olarak cevap verelim...

* 4/1-a (SSK), 4/1-b (Bağ-Kur) ve 4/1-c (Emekli Sandığı) sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olunmasını gerektirecek şekilde çalışanlar, öncelikle 4/1-c kapsamında sigortalı sayılacaklardır.


* Sigortalının 4/1-a ve 4/1-b kapsamında aynı anda çalışmasının bulunması halinde, önce başlayan sigortalılık esas alınacaktır.


* 4/1-a ve 4/1-b kapsamındaki sigortalılık hallerinin aynı gün başlaması halinde, 4/1-a kapsamındaki sigortalılık esas alınacak, bu sigortalılığın sona ermesi halinde ise 4/1-b kapsamındaki sigortalılık esas alınacaktır.


* 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c kapsamında yer alan sigortalılık halleri ile kısmen sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar duruma göre 4/1-a, 4/1-b veya 4/1-c kapsamında sigortalı sayılacaklardır.


* 4/1-a kapsamındaki bir sigortalının birden fazla işveren yanında çalışması halinde bu çalışmalarının tamamı dikkate alınacaktır. Ancak, hizmetin değerlendirilmesinde ay 30 günü, prime esas kazançlar ise 5510 sayılı Kanunun 80’inci maddesine göre belirlenen azami kazancı geçemeyecektir.


* İsteğe Bağlı sigortalıların 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, İsteğe Bağlı sigortalılıkları sona erecektir.


* Kaynak: SGK Başmüfettişi İsa Karakaş’ın “EMEKLİLİK ve El KİTABI”

Engellilere tanınan kanuni haklar / Lütfi Köksal

ERKEN EMEKLİLİK
> Çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenlere MALULEN emekli olma imkânı,
> %4O ve daha fazla oranlı sağlık raporu alınarak ERKEN emekli olma hakkı,
> Hayatta olan sosyal güvenlik kapsamından emekli olan anne ve baba üzerinden engellilik oranında yaşadıkları sürece sağlık yardımı alma hakkı,
> Hayatta olmayan sosyal güvenlik kapsamında emekli olan anne ve baba üzerinden engellilik oranına bakılarak ömür boyu yetim maaşı alınması hakkı,
> Engelli çocuğu olan annelere sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalıştıkları sürece (İsteğe Bağlı dahil) erken emekli olma hakkı verilmiştir.

Evlenen, askere giden veya 15 yıl çalışana kıdem tazminatı


Devlet memurlarının emekli olurken “ikramiye” aldıkları gibi, işçiler de emekli olduklarında, işverenden ikramiye benzeri, “kıdem tazminatı” alıyorlar.
Devlet memurlarının emekli ikramiyesi neyse, işçilerin kıdem tazminatı da o oluyor..

İŞÇİLERİN AVANTAJLARI


İşçilerin, memurlardan farklı başka avantajları da var. Emekli olmadan da kıdem tazminatı alabiliyorlar.
Örneğin, en az bir yıl çalışmış olması koşuluyla;
- Erkek sigortalı askere giderse,
- Kadın sigortalı, evlenip bir yıl içinde işten ayrılırsa,
- İşveren, çalışanın ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı dışında bir nedenle işine son verirse,
kıdem tazminatı alabiliyor.
Başlığı okuyan erkek sigortalılar, “evlilik” konusunda heyecanlanmasınlar. Evlendiklerinde, onlara kıdem tazminatı yok. Kadın sigortalılara (evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmaları koşuluyla), kıdem tazminatı var.
Neyse? erkekler de askere giderken kıdem tazminatı alabiliyorlar.

9 Mayıs 2010 Pazar

AZALAN BAKİYELER YÖNTEMİ

   
    Azalan bakiyeler yöntemi, azalan kalanlar yöntemi olarak da bilinmektedir. Normal amortisman yönteminde , her yıl ayrılan amortisman tutarı eşit olduğu söylenmişti. Azalan bakiyeler yönteminde ise ilk yıllarda fazla tutarda amortisman ayrılmakta, ilerki yıllarda ise ayrılan amortisman tutarları azalmaktadır. Bunun için yönteme Azalan Bakiyeler Yöntemi denmiştir.

   Azalan bakiyeler yönteminde uygulanacak amortisman oranı normal amortisman yöntemindeki oranın 2 katıdır ve % 40 ı geçemez. 

   Amortisman ayırma süresi bu yöntemde aynen normal amortisman yönteminde olduğu gibidir.
   Amortisman ayırma süresinin son yılına devreden kalan, o yıl tamamen amortisman ayrılarak ayrılmaktadır.
   Azalan Bakiyeler Yönteminde aşağıdaki formül kullanılmaktadır. 

NORMAL AMORTİSMAN YÖNTEMİ


   
     Normal Amortisman Yöntemi, Eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak da bilinir. Bu yönteme göre işletme aktifine giren duran varlıkların tahmini faydalı ömürleri boyunca eşit tutarlarda gider yazılmak suretiyle kayıtlarda gösterilmesidir. Yani eşit tutarlarda kayıtlara gider yazılmasıdır.
   Mükellefler Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Amortisman Oranları Cetvelinde belirtilen oranları esas alarak amortismanlarını belirlerler. 

    Normal Amortisman Yöntemini kullanan işletmeler takip eden dönemlerde bu yöntemden dönemezler, vazgeçemezler. Vergi Usul Kanunu Normal Amortisman Yönteminin izleyen yıllarda değiştirilemeyeceğini bildirmektedir. 

8 Mayıs 2010 Cumartesi

MADDİ DURAN VARLIKLARDA AMORTİSMAN

Maddi duran varlıklarda amortisman dendiği zaman akla, Tekdüzen Hesap Planında kodu 25 ile başlayan hesaplar için ayrılacak amortismanlar gelir. Bu grupta yer alan hesaplar şunlardır.


      25 Maddi Duran Varlıklar
         250 Arazi ve Arsalar
         251 Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri
         252 Binalar
         253 Tesis Makina ve Cihazlar
         254 Taşıtlar
         255 Demirbaşlar

AMORTİSMAN NEDİR?

Kelime anlamı olarak aşınma, yıpranma, değer kaybına uğrama olan amortisman literatürde çeşitli tanımlamalara tabi tutulmuştur. Tanımlar farklı olsa da ihtiva ettiği anlam değişmemektedir.


     Amortismanın Tanımı: Amortisman, duran varlıkların faydalı ömürleri boyunca muhasebe kayıtlarında gider olarak yazılmasıdır. Başka deyişle amortisman, işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılmak üzere alınan duran varlıkların muhasebenin dönemsellik kavramı gereğince ekonomik ömürleri boyunca kayıtlarda azar azar yok edilmelmesidir. 

SMMM SINAVI KAZANAN ADAYLARIN HAZIRLAMASI GEREKEN EVRAKLAR

Staja Başlama Değerlendirmesi'ni başarmanız, staja başlamaya hak kazandığınız anlamına gelir. Staja her yılın Mayıs, Eylül veya Ocak aylarında başlanır. Aday meslek mensubu ilgili staj döneminin ilk 10 günü içinde staja fiilen başlamak zorundadır. Stajınızı başlatmak için Staj Dosyanızı tamamlamanız gerekir.

Stajın başlatılmasında staj dosyası açtırma tarihi değil , staja başlama değerlendirmesini kazandıktan sonraki staj dönemi esas alınmaktadır. Bu nedenle adayların stajları, başarılı oldukları sınavdan sonraki staj döneminde başlatılır. 

SINAVI KAZANDIKTAN SONRA STAJ BAŞLATMAK İÇİN HAZIRLAMASI GEREKEN EVRAKLAR 
 

SMMM Staj Yapılabilecek Yerler

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir yanında ve/veya onların gözetim ve denetiminde yapılabilir.
DİKKAT
+ Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Stajı üniversite mezunu olsa dahi Serbest Muhasebecilerin yanında ve/veya gözetim ve denetiminde yapılamaz.

+ Gözetim ve Denetim altında yapılacak stajlarda; Stajyerler bir ticari işletmede bağımlı veya sözleşmeli bir meslek mensubunun (Yeminli Mali Müşavir, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci) gözetim ve denetimde staj yapabilirler.

SMMM Staj Dosyasında Bulunan Evraklar

Staj dosyası Stajyerin staj yaptığı yerin özelliğine göre iki farklı biçimde oluşturulacaktır.
 
I. MESLEK MENSUBU YANINDA STAJ YAPANLARIN STAJ DOSYASINDA BULUNMASI GEREKEN BELGE VE BİLGİLER.
1. Staj Başvuru Formu
2. Nüfus Cüzdanı Örneği (noter onaylı)
3. İkametgah Belgesi
4. Diploma veya Geçici Mezuniyet Belgesi (noter onaylı)
5. Sabıkasızlık Belgesi (Cumhuriyet Savcılığından). Sabıkası olanlardan sabıkanın kalktığına ilişkin mahkeme kararı.
6. Meslek mensubunun vereceği muvafakatname.
7. Hakkında bilgi alınacak iki kişi.
8. 3 Adet renkli fotoğraf.
9. Tesmer hesabına yatırılan staja başlama parası makbuzu.
10. İşe giriş bildirgesi.
11. Stajyerin staja başladığına ilişkin meslek mensubu tarafından verilen yazı.
12. Meslek mensubunun oda kayıt belgesi ve ruhsat fotokopisi.
13. Staja Başlama Hazırlık Kurslarına devam edenlere ilişkin ilgili Oda ve/veya Tesmer Şubesince verilecek sertifaka.
Stajyerler staj başvurularında yukarıda verecekleri bu belgelere ek olarak, stajları süresince de aşağıdaki belgeleri staj dosyasına konmak üzere bağlı bulundukları odalara vermek zorundadırlar.
1. Staj süresince her dört ayda bir SSK dört aylık dönem bordroları.
2. Staj bitiminde tüm staj süresine ilişkin SSK'dan alınmış çalışma günlerini gösterir döküm çizelgesi.
3. İş yeri değişikliklerinde odanın istemiş olduğu belgeler.
4. Meslek Mensubu tarafından staj bitiminde doldurulmuş ve imzası ile kaşesinin bulunduğu staj değerlendirme formu. Bu form her yıl için ayrı ayrı doldurulacaktır. 

SMMM Staj Başvuru Evrakları

İLK STAJ BAŞVURUSU SIRASINDA HAZIRLANMASI GEREKEN EVRAKLAR


1- Staja Başlama Değerlendirme başvuru formu ve sınav bedeli dekontu.(Başvurunun nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmaktadır.)
2- Staj dosyasının 1.sayfasındaki form (staj başvuru formu) eksiksiz doldurulacaktır.

3- Bir adet onaylı nüfus cüzdanı örneği (noter veya muhtarlıktan alınmış, resim zorunluluğu yok)

4- İkametgah senedi ( Asıl, son 3 ay içinde alınmış olması ve başvuru yapılan odanın ilinde ikamet ediyor olmanız gerekmektedir.)

SMMM Stajına Kimler Başvurabilir

Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik stajına kimlerin başvurabileceği 3568 sayılı yasa ile birlikte yönetmenliklerle düzenlenmiştir.

I-SERBEST MUHASEBE MALİ MUŞAVİRLİK STAJINA 3568 sayılı kanunun 4. maddesindeki genel koşullarla ile 5 / A – a maddesindeki öğrenim koşullarını taşıyanların staja başvurabilmek için başvuruda bulunabileceklerine değinilmektedir.

     Buna göre; Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler dallarında eğitim veren fakülteler veya denkliği yüksek öğrenim kurumlarınca onaylanmış yabancı yüksek öğrenim kurumlarından "lisans düzeyinde" mezun olmak.
Kanunda açıkça belirtmeyip, denkliğinden kuşku duyulan öğretim kurumları mezunların staj başvurularında, Temel Eğitim ve Staj Merkezi’nin ( TESMER )’in olumlu görüşünü alınmadan yapılan başvurular geçersiz sayılacaktır. Ayrıca Tesmer’in vermiş olduğu görüş staj yerin STAJ DOSYASINDA bulunacaktır. Buna benzer durumlarda, mutlaka Tesmer’in olumlu görüşünün bildirildiği yazının staj dosyanızda bulunmasına dikkat ediniz.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Nasıl Olunur?


   Staj dosyasını tamamlayıp, TESMER'e kaydınızı yaptırdıktan sonra: İlgili dönemde Staj Yönetmeliğinin 7. maddesi uyarınca "STAJA BAŞLAMA DEĞERLENDİRMESİ SINAVINA" girmeniz gerekmektedir. Bu değerlendirmede "60" ve üzerinde not alanlar staja başlama hakkına kavuşacaktır. 

     Başvuru ayları "Nisan, Ağustos ve Aralık'tır".

Staja Başlama Değerlendirmesi Anadolu Üniversitesi ile yapılan protokol gereği Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaktadır. Sınav soruları Anadolu Üniversitesi tarafından hazırlanmakta olup sınav organizasyonu tamamen Anadolu Üniversitesi 'nin sorumluluğundadır. 

Orka Programının CD den Kurulumu

1.CD Sürücü tıklandıktan sonra aşağıdaki yönergeler takip edilir.
      2. Bu ekranda belirtilen “Şimşek” simgesine tıklatıldığında “Hızlı Kurulum” ekranı gelecektir. “… Eğitim Sürümü Kur” seçeneğine “mouse” ile tıklatın. Sözleşme metni gelecektir.
         3. Orka Eğitim Sürümü Kur tıklandıktan sonra sözleşmenin onaylanması ile ilgili hatırlatma ekrana gelir, devam edilir.

Orka Programının İnternetten Kurulumu

A-ORKA PROGRAMININ İNTERNETTEN YÜKLENMESİ(KURULUMU)
      1. İlk Önce Orka Paket programının demo versiyonunun yüklü olduğu www.orka.com.tr sitesine girilir.
orka muhasebe programı kurulumu, orka nasıl kurulur
      2.  Orka sitesinde YÜKLEME MERKEZİ bölümünü tıklayarak giriş yapılır.
       
       3. Yükleme Merkezi tıklandıktan sonra gelen sayfada EĞİTİM SETİ BÖLÜMÜNDE , Orka Eğitim Seti Tıklanır.
orka kurulumu

Gider Pusulası İle Belgelendirilecek Haller

Gider Pusulası İle Belgelendirilecek Haller
İlgili Madde veya Tebliğ
Stopajı Tabi Olup olmadığı
Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret yapanlardan olan mal ve hizmet alımları (Giyim eşyaları, zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile Pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit işyerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı nevinden malları satanlar hariç)
GVK. Md. 9
Tabidir
Bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafcı, odun ve kömür kırıcısı çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabından olan mal ve hizmet alımları
GVK. Md. 9
Tabidir
Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleriyle uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir iş yeri açmak suretiyle yapanlardan basit usulde vergilendirmenin genel şartlarını taşıyanlardan olan mal ve hizmet alımları (GVK. 47-51)
GVK. Md. 9
Tabidir
Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplam 50 rusum tonilatoya (50 rüsum tonilato dahil) kadar makinesiz ve motorsuz nakil vasıtaları işletenler, hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlardan olan mal ve hizmet alımları.
GVK. Md. 9
Tabidir
Zirai işlerde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçilerden olan mal ve hizmet alımları
GVK. Md. 9
Tabidir
Kendi işinde bilfiil çalışmak veya başında bulunmak, gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak kaydıyla; hariçten işçi almamak,muharrik kuvvet kullanmamak kayıt ve şartı ile oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap,halı, kilim, dokuma mamülleri, örgü dantel, her nevi nakış işlerini ve her nevi turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, ip ve urganları dükkan açmaksızın satanlardan olan mal ve hizmet alımlarıa
GVK. Md. 9
Tabidir
Yukarıda 1-6 numaralı bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Danıştay'ın muvafık mütaalası üzerine, Maliye Bakanlığınca kabul ve ilan olunan ticaret ve sanat işleriyle iştigal edenlerden olan mal ve hizmet alımları
GVK. Md. 9
Tabidir
GVK'nun 18 maddesinde sayılan faaliyetleri icra eden serbest meslek erbabından olan mal ve hizmet alımları
GVK. Md. 18
Tabidir
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlara, altın mücevherat gibi zati eşyalarını satan kimselerden yapılan alımlar  (Nihai tüketicilerden otomobil alımı vb) (16.11.99 B.07.06d.044/4422-33/49938 mukteza)
VUK. Md. 234,
2. fıkra
Tabi Değildir
Tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerin iadesi veya alınan malların değiştirilmesi halinde.
KDV.GT.54
Tabi Değildir
Taksitli satışlarda tüketicilerin taksitlerini zamanından önce ödemek suretiyle faizde bir indirime gidilmesi halinde
KDV. GT. 54
Tabi Değildir
4077 sayılı  Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdine bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşıp satanlara ödenen komisyon prim ve benzeri ödemeleri.
GVK. 94/10.b
GVK. GT. 215
Tabidir
Basit usule tabi mükelleflerin taşıtlar hariç sabit kıymet satışlarında (Basit Usule tabi mükelleflerin sattıkları taşıt için belge düzenlemezler. Alıcılar noter satışını direkt kaydederler.)
GVK. GT. 230
Tabidir

6 Mayıs 2010 Perşembe

Kısa dönem Askerlik Borçlanması


SORU: Okurumuz A.Yazıcı, “01.08.1192 ile 01.02.1993 tarihleri arasında kısa dönem askerlik görevimi ifa ettim. Borçlanmak istiyorum.Tahmini olarak ne kadar ödemem gerekir?” 


Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması mümkündür. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir ve kısa dönem askerler de borçalanabilir.

Sosyal güvenlik reformu ile askerlik borçlanması; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere, sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak.


Asgari ücret 01.01.2010-30.06.2010 döneminde 729.-TL olup, en az bu tutar üzerinden hesaplama yapıldığında, 6 aylık askerlik borçlanması yapan bir SSK’lı için en az 729 X 0,32 =233,28 TL üzerinden 6 aylık askerlik borçlanması karşılığı 6 ay X 233,28 =) 1,399,68 TL olacaktır. Bu tutarın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

Askerde sonra ilk defa sigortalı olanların hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim gün sayısı artar. Ancak askerden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış getirir.

Yıllık İzin Uygulaması, Haklarınız Neler?


 
Çalışanlar artık yıllık izin planlarını yapmaya başladılar. Dolayısıyla bize gelen sorular arasında da yıllık ücretli izinle alakalı sorular ağırlık kazanmaya başladı. 'Ne kadar ücretli izin hakkım var', 'Yıllık iznimin tamamını kullanmalı mıyım', 'İzin sürem bölünebilir mi', 'İzin yerine ücret ödemesi yapılabilir mi' ve buna benzer pek çok soru alıyoruz. Biz de her bir soruya ayrı ayrı cevap vermektense, ücretli izin konusuna ve tereddüt oluşturan noktalara değinmek istiyoruz.

Kamu çalışanları açısından yıllık izin konusu pek fazla sorun oluşturmadığından, biz daha çok 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamındaki özel sektör çalışanlarıyla ilgili değerlendirme yapacağız. 

4 Mayıs 2010 Salı

Halka Açık A.Ş. Kar Dağıtımı ve Kayıtları

Halka Açık Anonim Şirketlerde Kâr Dağitimi Ve Muhasebe Kayıtları: Halka açık anonim şirketlerin kâr dağıtımına ait ilkelere TTK yanında SPK’de (sermaye piyasası kurulu) tespit etmektedir. SPK'ye göre halka açık anonim şirketlerde, 1.temettü tutarı, dağıtılabilir kârın en az %50'sinden az olamaz ve şirket ana sözleşmesinde birinci temettü oranının gösterilmesi zorunludur. Ayrılması gereken yedek akçeler ve 1. temettü ayrılmadıkça kâr ertesi yıla devredilemez, başka yedek akçe ayrılamaz.

ANONİM ŞİRKETLERDE KAR DAĞITIMI VE MUHASEBE KAYITLARI

1. Kâr dağıtım işlemleri ve muhasebe kayıtları: Anonim şirketler, bütün sermaye şirketleri gibi kâr dağıtımı yapmadan önce yedeklerini
hesaplar ve ayırır. Yedekler özelliklerine göre yasal yedekler ve isteğe bağlı yedekler olmak üzere iki grupta toplanır.
2. Yasal yedekler: TTK’ye göre dönem kârından ayrılan yedek akçelerdir. Yasal yedekler, I. Tertip ve II. Tertip yedek akçe olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

LİMİTED ŞİRKETLERDE KAR DAĞITIMI VE MUHASEBE KAYITLARI

1. Limited şirketler, TTK'ye göre sermaye şirketi, KVK'ye göre de kurumlar vergisi mükellefidir. Limited şirketlerin kâr dağıtabilmesi için ortak sayısı 20'den az olan şirketlerde ortaklar kurulunun 20'den fazla olan şirketlerde ise genel kurulun kâr dağıtımı kararı alması gerekir Kâr dağıtımına kadar sermaye taahhütlerini ödemeyen ortakların kâr payı alacağı, taahhüt borçları mahsup edilerek ödenir. Limited şirketler, kurumlar vergisi mükellefi olduğundan kâr dağıtımına ilişkin kurallar anonim şirketlerde olduğu gibidir.

3 Mayıs 2010 Pazartesi

Orka'da Pratik İşlemler, Kısayollar

orka muhasebe paket program
-          Tüm Hesap Planlarında Kebir kodu yazılırsa (Örneğin,500 yazınca Sermaye)hesaba gidileceğini
-          Bilanço ve işletme kayıt girişinde tarih gün/ay yazılırsa Örneğin 2305(23 mayıs) o tarihe gidileceğini

-          Tarihlerde yalnız gün alındığı ve ay otomatik geçtiği yerde Ctrl+Tab ile ay seçimine geçilebileceğini
-          Fiş liste ekranında F3 ile MUAVİN hesabı çağırdığınızda, bandın üzerinde bulunduğu kayıtta ara çubuğuna basıp Fiş detayını görebileceğinizi ve muavin hesaptan çıktığınız zaman incelediğiniz kaydın fişine konumlandırıldığınızı;

12- TİCARİ ALACAKLAR



Bir yıl içinde paraya dönüşmesi öngörülen ve işletmenin ticari ilişkisi nedeniyle ortaya çıkan senetli ve senetsiz alacaklar bu hesap grubunda gösterilir. Ticari ilişkilerden dolayı ana kuruluş, iştirak ve bağlı ortaklıklardan olan alacaklar varsa bu grupdaki ilgili hesapların ayrıntılarında açıkça gösterilir. Bu grupta aşağıdaki hesaplar yer alır.

120- ALICILAR
Bu hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senetsiz alacaklarının izlenmesi için kullanılır.
İşleyişi :
Senetsiz alacağın doğması ile bu hesaba borç tahsil edilmesi halinde (ödemeler, aktarmalar ve hesaben mahsuplar dahil) alacak kaydedilir.

121- ALACAK SENETLERİ
Bu hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından kaynaklanan senede bağlanmış alacaklarını kapsar.
İşleyişi :
Alınan senet tutarı bu hesaba borç, tahsilinde ise alacak kaydedilir.

11- MENKUL KIYMETLER



Bu grup, faiz geliri veya kâr payı sağlamak veya fiyat değişmelerinden yararlanarak kârlar elde etmek amacı ile geçici bir süre elde tutulmak üzere alınan hisse senedi, tahvil, hazine bonosu, finansman bonosu, yatırım fonu katılma belgesi, kâr-zarar ortaklığı belgesi, gelir ortaklığı senedi gibi, menkul kıymetler ile bunlara ait değer azalma karşılıklarının izlenmesi amacıyla kullanılır. Bu grup aşağıdaki hesaplardan oluşur.

110- HİSSE SENETLERİ
Geçici olarak, elde tutulan hisse senetleri bu hesapta izlenir.

111- ÖZEL KESİM TAHVİL, SENET VE BONOLARI
Özel sektörün çıkartmış bulunduğu tahvil, senet ve bonolar bu hesapta izlenir.

112- KAMU KESİMİ TAHVİL, SENET VE BONOLARI
Kamu tarafından çıkartılmış bulunan tahvil, senet ve bonolar bu hesapta izlenir.

10- HAZIR DEĞERLER



Bu grup, nakit olarak elde veya bankada bulunan varlıklar ile istenildiği zaman değer kaybına uğramadan paraya çevirme imkânı bulunan varlıkları (menkul kıymetler hariç) kapsar. Bu grup aşağıdaki hesaplardan oluşur.

100- KASA
Bu hesap, işletmenin elinde bulunan ulusal ve yabancı paraların TL. karşılığının izlenmesi için kullanılır.
İşleyişi :
Tahsil olunan para tutarları borç, ödemeler ve bankaya yatırılan para tutarları alacak kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya sıfır olur. Hiçbir şekilde alacak bakiyesi vermez.

101- ALINAN ÇEKLER
Bu hesap, gerçek ve tüzel kişiler tarafından işletmeye verilmiş olup, henüz tahsil için bankaya verilmemiş veya ciro edilmemiş olan çeklerin izlenmesini sağlar.
İşleyişi :
Alınan çeklerin yazılı değerleri ile borç, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak kaydedilir.

102- BANKALAR
Bu hesap, işletmece yurt içi ve yurt dışı banka ve benzeri finans kurumlarına yatırılan ve çekilen paraların izlenmesini kapsar.
İşleyişi :
Bankalara para olarak veya hesaben yatırılan değerler borç, çekilen tutarlar ile üçüncü kişilerce tahsil edildiği anlaşılan çek ve ödeme emirleri alacak kaydedilir.

103- VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-)
İşletmenin üçüncü kişilere bankalardan çekle veya ödeme emri ile yapacağı ödemeler bu hesapta izlenir.
İşleyişi :
Kişilere çek ve ödeme emri verildiğinde hesaba alacak; çek ve ödeme emirlerinin bankadan tahsil edildiği anlaşıldığında bu hesaba borç, bankalar hesabına alacak kaydedilir.

104-
105-
106-
107-

108- DİĞER HAZIR DEĞERLER
Nitelikleri itibarıyla hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş kuponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar gibi) değerleri kapsar.
İşleyişi :
Bu değerler elde edildiğinde hesabın borcuna, elden çıkarıldığında da hesabın alacağına kaydedilir.

109-

2 Mayıs 2010 Pazar

Mikro Muhasebe Paket Programının Kurulumu

Programın Bilgisayara Yüklenmesi: Muhasebe paket programları cd, dvd ve usb bellek gibi kayıt ortamlarında sıkıştırılmış olarak alınır ve bu kayıt ortamından bilgisayarlara yüklenir. Günümüzde usb bellek üzerinde çalışabilen, böylece bilgisayar olan her yerde kullanılabilen programların yanı sıra internet ortamında kullanılabilen web tabanlı merkezi muhasebe programları yaygınlaşmaya başlamıştır. Böylece program yükleme, güncelleme derdi de bir ölçüde ortadan kalkmış olmaktadır.

1 Mayıs 2010 Cumartesi

BANKALARDAN KULLANILAN KREDİLERİN MUHASEBE KAYITLARI



İşletmelerin faaliyetlerini sürdürürken bazen nakdi yönden sıkıntılar yaşayabilirler. Bu sıkıntıları giderebilmek için bankalardan özel finans kurumlarından veya yurtdışından kredi kullanma ihtiyaçları olur. Bu krediler İşletmelerde   genel olarak işlemin oluşu açısından , Mal alımı; Bina alımı; Tesis makine Alımı; Demirbaş alımı ,Nakit ihtiyaçlarından ve benzeri durumlarda olabilir.

Bu yazımızda, işletmelerin bankalardan ve Özel finans kurumlarından kullanılmış oldukları kredilerinin muhasebe kayıtlarının nasıl olması gerektiği konusunda bir makale olacaktır.  Yazımızın genel başlıkları aşağıdaki gibi olacaktır.  


Sorularla Hastalık ve Analık Sigortası


Soru

4/a (SSK) sigortalısıyım. Ölü doğum yaptım. Emzirme ödeneği alabilir miyim?

Cevap

Emzirme ödeneği yaşayan her çocuk için 75 TL olarak tespit edildiğinden, ölü doğum yapan sigortalılarımızın, Emzirme ödeneğinden yararlanması mümkün değildir. 

Sorularla Sosyal Güvenlik Hizmetleri -1-

Değerli Ziyaretçilerim,
Bu konu ile SİGORTA HİZMETLERİ konusunda kafanıza takılan sorulara cevaplar bulabileceksiniz.

Soru

Hasta 18 yaş altında ve sosyal güvencesi yok. Provizyon alamıyorum. Ne yapmalıyım.

Cevap

Hastanın 18 yaş altı sosyal güvencesi yok ve provizyon alınamıyorsa, hasta il müdürlüğüne müracaat etmeli, sağlık hizmetlerinden yararlanmak istediğini belirterek TC Kimlik numarasının sisteme kaydedilmesini istemelidir. Lütfen hastayı bilgilendiriniz. 

Limited Şirket Kuruluş İşlemleri


·          Ana sözleşmeler notere tasdik ettirildikten sonra, tasdik tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Ticaret Sicili Memurluğuna tescil ettirilmelidir.
o         Dilekçe (bağlı olacağı vergi dairesi belirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanmalı vekaletin aslı veya onaylı sureti eklenmelidir)
o         3 sayfadan oluşan Kuruluş bildirim formu (ilgili yerler doldurularak yetkili tarafından imzalanmalıdır - 3 nüsha)
o         Noter tasdikli ana sözleşme (4 nüsha)
o         Kurucuların ve müdürlerin nüfus sureti(noter veya muhtar onaylı- 2 nüsha)
o         Müdürlerin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 nüsha)
o         Tahsil edildi kaşeli ve imzalı banka dekontları (sermayenin onbinde dördünün rekabet kurumunun Ziraat Bankası Bilkent Plaza Şubesinde bulunan 5383761-5016 nolu hesaba yatırıldığını gösteren banka dekontu veya bankadan onaylı EFT makbuzu)
o         Oda kayıt beyannamesi (Yetkililerce İmzalanmalı, ortakların resimleri bulunmalıdır)
o         Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmış olmalıdır)

Kuruluşta Ticaret Ünvanı Kontrolu / Sorgulaması

Ticaret Ünvanıyla İlgili Hatırlatma

Türk ticaret kanunu hükümleri gereğince ticaret ünvanının Türkiye genelinde herhangi bir sicil dairesinde tescil edilmiş ünvanlardan farklı olması gerekmektedir.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı talimatları gereğince;bir şirket unvanının diğer bir şirket unvanından farklı olup olmadığının değerlendirilmesi çekirdek ünvanlardan sonra gelen (sektör bazında) iki kelimeden herhangi birinin (sıralamaya bakılmaksızın )aynı olmaması esasına göre yapılmaktadır. Gerçek kişi tacirler bu kriterler dışında bırakılmalıdır.

Gerçek kişi tacirlerde kiş ad ve soyadları aynı olması halinde unvan faklı olmalı,

Ticaret ünvanlarında noktalama işaretleri, rakam ve şekillere yer verilmemelidir.

Ayrıca, kuruluş ve ünvan değişikliklerinde, benzer ünvandan dolayı başvurunuzun iade edilmemesi için lütfen ünvanınızı kontrol ediniz.

VİZİTE KAGIDI KALDIRILDI / Ali Tezel

31Mart 2010 günü yürürlüğü sona erdirilen eski 2008 Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) var olan “Hizmet akdi ile bir veya daha fazla işveren tarafından çalıştırılan kişilerin, ayakta ve yatarak tedavi hizmeti sağlayan kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularına, işveren tarafından düzenlenen vizite kâğıdı ile müracaat etmeleri zorunludur” hükmü yeni 2010 SUT’unda yok. Artık SSK’lı çalışan işçiler vizite kâğıdı olmadan diledikleri zaman hastanelere gidebilecekler.

DÖNEM SONU İŞLEMLERİNİN UYGULAMALI AÇIKLAMASI


1) Dönem sonlarında küsürat bakiyeleri nasıl kapatılır ve terse dönen hesaplar hangi hesaba virmanlanır? Uzun vadeli gider ve krediler hesapları nasıl kapatılır? 

Dönem sonunda öncelikle küsürat bakiyesi veren hesaplar 689 (KKEG) ve 679 hesap ile kapatılır. Ayrıca terse düşen bakiyelerde  kapatılır; 

Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir. 

2010 Yılı Tescil Harç Listesi

2010 TESCİL VE BELGE HARÇLARI
(İLAN ÜCRETİ DAHİL) TAHMİNİ TUTARLAR

31 Aralık 2009 tarih 27449 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tarifedeki harçlara tahmini ilan ücreti de dahil edilerek aşağıdaki tablo hazırlanmıştır.İlan edilecek metnin kelime sayısına paralel olarak bu rakamlarda artış olabilecektir.

ANONİM ŞİRKETLER HARÇLARI

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.