Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

8 Mayıs 2010 Cumartesi

AMORTİSMAN NEDİR?

Kelime anlamı olarak aşınma, yıpranma, değer kaybına uğrama olan amortisman literatürde çeşitli tanımlamalara tabi tutulmuştur. Tanımlar farklı olsa da ihtiva ettiği anlam değişmemektedir.


     Amortismanın Tanımı: Amortisman, duran varlıkların faydalı ömürleri boyunca muhasebe kayıtlarında gider olarak yazılmasıdır. Başka deyişle amortisman, işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılmak üzere alınan duran varlıkların muhasebenin dönemsellik kavramı gereğince ekonomik ömürleri boyunca kayıtlarda azar azar yok edilmelmesidir. 


      Amortisman ayırma muhasebenin dönemsellik kavramı gereğidir. Dönemsellik kavramı gereğince her gelir ve gider ait olduğu dönemde gider kaydedilmelidir. Giderin ödenmesi veya gelirin tahsil edilmesinden ziyade gider ve gelirin hangi döneme ait olduğu önemlidir. 

      Amortisman konusunun daha iyi kavranması için bir örnek verelim. İşletme 1/1/2009 tarihinde 20000 TL lik bir taşıt aldı. Taşıt her ne kadar 2009 yılında alınsa da bedeli 2009 yılında ödense de taşıttan yararlanma süresi 2009 yılı ile sınırlı kalmayacaktır. Yani bu taşıt bir duran varlık olduğu için kullanım dönemi ortalama 3-5 yıl olacaktır. 

      Taşıtın ekonomik ömrünün 5 yıl olduğunu farzedelim. Bu taşıt işletmede 5 yıl boyunca kullanılacağı için;
      20000TL/5yıl= 4000 TL/yıl(her yıl ayrılacak amortisman tutarı)
     İşte 4000 TL lik tutarı 2009 yılından başlamak üzere 5 yıl boyunca ilgili dönemde gider kaydediyoruz. Yani toplam 20000 TL lik taşıtı 5 yıl boyunca gider kaydediyoruz. 

    2009 1.Yıl.........................4000 TL
    2010  2.Yıl.......................4000 TL
    2011   3.Yıl......................4000 TL
 
    2012   4.Yıl.....................4000 TL

    2013   5.Yıl.....................4000 TL

    Her yıl 4000 TL amortisman ayrılması Normal Amortisman Yöntemine göredir. Amortisman konusunun kolay anlaşılması için bu yöntem anlatılmıştır. Sitemizde diğer yöntemlerle ilgili bilgiler de bulabileceksiniz. 

    Amortisman, maddi duran varlıklarda( taşıtlar, demirbaşlar, binalar gibi), maddi olmayan duran varlıklarda (haklar,şerefiyeler gibi) ve de özel tükenmeye tabi varlıklarda (Arama giderleri...gibi) karşımıza çıkmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.