Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

6 Mayıs 2010 Perşembe

Kısa dönem Askerlik Borçlanması


SORU: Okurumuz A.Yazıcı, “01.08.1192 ile 01.02.1993 tarihleri arasında kısa dönem askerlik görevimi ifa ettim. Borçlanmak istiyorum.Tahmini olarak ne kadar ödemem gerekir?” 


Er veya erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulunda geçen sürelerin borçlandırılması mümkündür. Askerlik yapmayanlar, askerlikten muaf tutulanlar askerlik borçlanması yapamazlar. Askerlik borçlanması en fazla askerlik süresi kadar yapılabilir ve kısa dönem askerler de borçalanabilir.

Sosyal güvenlik reformu ile askerlik borçlanması; günlük asgari ücret ile günlük asgari ücretin 6,5 katı arasında olmak üzere, sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanacak.


Asgari ücret 01.01.2010-30.06.2010 döneminde 729.-TL olup, en az bu tutar üzerinden hesaplama yapıldığında, 6 aylık askerlik borçlanması yapan bir SSK’lı için en az 729 X 0,32 =233,28 TL üzerinden 6 aylık askerlik borçlanması karşılığı 6 ay X 233,28 =) 1,399,68 TL olacaktır. Bu tutarın tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

Askerde sonra ilk defa sigortalı olanların hem sigortalılığın başlangıç tarihi borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim gün sayısı artar. Ancak askerden önce sigortalı olanlar için sadece prim gün sayısında artış getirir.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.