Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

1 Mayıs 2010 Cumartesi

Sorularla Hastalık ve Analık Sigortası


Soru

4/a (SSK) sigortalısıyım. Ölü doğum yaptım. Emzirme ödeneği alabilir miyim?

Cevap

Emzirme ödeneği yaşayan her çocuk için 75 TL olarak tespit edildiğinden, ölü doğum yapan sigortalılarımızın, Emzirme ödeneğinden yararlanması mümkün değildir. 


Soru

4a (SSK) sigortalısıyım. Emzirme ödeneği alabilmem için aranan prim şartı ne kadardır?

Cevap

Emzirme ödeneği alabilmeniz için; doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminizin bildirilmiş olması gerekmektedir. 

Soru

4/a(SSK) sigortalısıyım. Emzirme ödeneği alabilmem için istenen belgeler nelerdir?

Cevap

Emzirme ödeneği alabilmek için istenen belgeler şunlardır:
* Sigortalının iş yerinden alınan vizite kağıdı,
* Doğum raporu,
* Nüfus cüzdanı fotokopisi(sigortalının ve yeni doğan çocuğun),
* Evlenme cüzdanı (Sigortalının eşi doğum yapmış ise)
Bu belgelerle birlikte bağlı bulunduğunuz SGK İl/Merkez Müdürlüklerine müracaat etmeniz gerekmektedir.


Soru

4/a sigortalısı olarak çalışmakta iken işten ayrılanlar, işten ayrıldıktan sonra doğum yapmaları halinde emzirme ödeneğinden faydalanabilirler mi?

Cevap

Sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, doğum tarihinden önceki on beş ay içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneğinden yararlanabilirler.
 

Soru

Analık sigortası hangi dönemi kapsar?

Cevap

Gebeliğin başladığı tarihten itibaren; doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık süre Analık sigortasının kapsadığı dönemdir.



Soru

4/a (SSK) sigortalılarının, doğum öncesi ve doğum sonrası izin süreleri ne kadardır?

Cevap

01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanununa göre;
4/a (SSK) sigortalılarının, doğumdan önce 8 hafta (çoğul gebelik halinde 10 hafta) ve doğum sonrasında 8 hafta izin kullanma hakları vardır. 

Soru

SSK'ya tabi çalışmaktayım. Raporlu olduğum sürelerin ücretini alabilmek için ne yapmam gerekir?

Cevap

Raporlu olduğunuz sürelere ait geçici iş göremezlik ödeneğinizi alabilmeniz için hastane tarafından 2 suret olarak düzenlenen raporun bir suretini işvereninize vermeniz gerekmektedir.
İşvereniniz;
*İstirahat raporunu,
*Sigortalının istirahatli olduğu devrede iş yerinde çalışmadığına dair yazıyı,
*Sigortalının ödenek hesabına esas alınan döneme ilişkin net kazancını,
*Geçici iş göremezlik ödeneğinin sigortalıya ödendiğini gösterir imzalı ödeme belgesini,
bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüğümüze bildirmesi gerekmektedir.
Bunun üzerine Kurumumuz tarafından hesaplanan geçici iş göremezlik ödeneği, PTT şubesi aracığıyla tarafınıza ödenecektir. 

Soru

2010 yılına ait Emzirme ödeneği tutarı ne kadardır?

Cevap

2010 yılı için tespit edilen Emzirme ödeneği tutarı;yaşayan her çocuk için 75 TL'dir.


Soru

Emzirme ödeneği almak için doğumdan sonra ne kadar süre içerisinde başvuru yapılması gerekmektedir?

Cevap

Emzirme ödeneği alabilmek için; doğumdan sonraki 5 yıl içinde müracaat edilmesi gerekir. Ancak doğumdan önceki 1 yıl içerisinde 120 gün prim ödenmiş olması ve hiçbir prim borcunun olmaması, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim kurulunca belirlenip Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.


Soru

SSK Emeklisiyim. Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışıyorum. Hastalanmam halinde geçici iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?

Cevap

Sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışan SSK emeklileri, hastalanmaları halinde geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanamazlar. 

Soru

Hastalık ve analık sigortası kolundan geçici iş göremezlik ödeneği verilebilmesi için kaç gün prim ödeme şartı aranmaktadır?

Cevap

Geçici iş göremezliğin başladığı tarihten önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödenmiş olması gerekmektedir. 

Soru

Hastalık halindeki geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalıların Kuruma hangi belgelerle müracaat etmesi gerekmektedir?

Cevap

Geçici iş göremezlik ödeneğinin ödenebilmesi için; sigortalıların istirahat belgesi veya raporlar ile iş yerinde çalışmadıklarına dair işverence düzenlenen yazıyı Kurumumuza ibraz etmeleri zorunludur.

Soru

4/a (SSK) sigortalısıyım. Hastalığım sebebiyle 10 gün rapor aldım. Rapor süremin tamamı için geçici iş göremezlik ödeneği alabilir miyim?

Cevap

4/a (SSK) sigortalılarının hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğramaları halinde, iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirimi olması şartıyla geçici iş göremezliğin 3. gününden başlamak üzere her gün için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.


Soru

4/a (SSK) sigortalısıyım. Hastalık sigortasından yararlanabilmem için belli bir süre prim ödeme zorunluluğu var mıdır?

Cevap

4/a (SSK) sigortalıları hastalık sebebiyle iş göremezliğe uğramaları halinde iş göremezliğin başladığı tarihten önceki bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması şartıyla hastalık sigortasından yararlanabilirler.




0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.