Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

13 Mayıs 2010 Perşembe

Engellilere tanınan kanuni haklar / Lütfi Köksal

ERKEN EMEKLİLİK
> Çalışma gücünün yüzde 60’ını kaybedenlere MALULEN emekli olma imkânı,
> %4O ve daha fazla oranlı sağlık raporu alınarak ERKEN emekli olma hakkı,
> Hayatta olan sosyal güvenlik kapsamından emekli olan anne ve baba üzerinden engellilik oranında yaşadıkları sürece sağlık yardımı alma hakkı,
> Hayatta olmayan sosyal güvenlik kapsamında emekli olan anne ve baba üzerinden engellilik oranına bakılarak ömür boyu yetim maaşı alınması hakkı,
> Engelli çocuğu olan annelere sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalıştıkları sürece (İsteğe Bağlı dahil) erken emekli olma hakkı verilmiştir.

YAŞLIYA İLAVE MAAŞ
> 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlarımızın engellilik derecelerine göre 2022 Sayılı Kanundan bağlanan YAŞLILIK aylıklarına raporlarına göre ilave yapılır.
> İş kazalarında ve vazife malullüklerinde tedavi ve sağlık yardımı, sürekli iş görmezlik geliri bağlanır. Vefat etmeleri halinde bu gelirler hak sahiplerine ödenir. Hak sahiplerine evlenme ve cenaze yardımı verilir.
> 4857 sayılı İş Kanununa göre işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör iş yerlerinde %3 engelli, kamu iş yerlerinde ise %4 engelli çalıştırmalıdır.

EVDE BAKIM PARASI
> Engelli personel çalıştıran işverenlere 4857/30 maddesine dayanarak sigortalıya ait işveren hissesinde prim indirimi yürürlüğe konulmuştur.
> Engellilere bakanlar için evde bakım parası verilir. Birey sayısına göre kendine düşen ortalama aylık gelirinin, bir aylık ortalama net Asgari Ücret tutarının üçte ikisinden daha az olması gerekiyor.

ESNAFA VERGİ İNDİRİMİ
> Engellilere Vergi Usul Kanununda elde ettikleri ücret ve iratlardan %80 oranında engelliler için 680 TL, %60 oranında engelliler için 330 TL, %40 oranında engelliler için 160 TL indirim hakkı verilmiştir. Aynı hak engellilerin ebeveyni olan ücretli çalışan anne ve babalara da vergi indirimi sağlanmıştır.
Değerli okurlar, tüm engelli vatandaşlarımıza sağlanan teşviklerden yararlanarak onları istihdama dahil etmeliyiz. Üreten engelli hayata daha çok bağlanır. Ailesine yük olmaz. Hem kendi, hem de ülke ekonomisi kazanır.
Bu bağlamda Çalışan Dünyası ekibi olarak tüm engelli kardeşlerimizin, büyüklerimizin haftasını kutluyor kendilerine sıhhat afiyet ve huzurlu bir ömür diliyoruz.
Ayrıca yazının hazırlanmasında emeği geçen Sosyal Güvenlik Uzmanı Vedat İlki Beye de teşekkürü borç biliyoruz.


Kaynak: Türkiye Gazetesi

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.