Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

8 Eylül 2010 Çarşamba

İNŞAAT DEVAM EDERKEN YAPILAN SATIŞLAR


    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 38 maddesinde bilanço esasına göre kazancın tespitinde tahsil değil,Tahakkukun esas alınacağı açıklanmıştır. Bir önceki makalemizde Müteahhitlerin kendi namlarına yapıp sattıkları daire ve işyerlerinin imal edilen emtia niteliğinde olduğunu belirtmiştik. Müteahhitlerin inşaat  devam ederken gerek noter satışı,gerek arsa payı üzerinden sattıkları daire ve dükkanların satış bedeli belli olmakla birlikte alınan paralar bir avans niteliğindedir.

     Bu durumda inşaat devam ederken yapılan bu satış bedelinin tamamı inşaatın tamamlanıp bittiği yılın hasılatı olarak kayıtlarda gösterilmesi gerekmektedir. Ama öte yandan 213 sayılı VUK nun 231 maddesinde “Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır” hükmü yer almaktadır.

  *   Buna göre müteahhitlerin kendi namlarına yaptıkları inşaatlarda inşaat devam ederken yaptığı satışlarda bir teslim veya hizmet mevcut olmadığından alınan bedeller bir avans niteliği taşıdığından fatura düzenlenmeyecektir.

   *  Net alanı 150 m2 geçmeyen konutların tesliminde kdv oranının %1 olması ama alışların genelde %18 olması gibi %17 lik kdv farkından dolayı kdv nin hep devretmesi ve sonuçta devreden kdv de fazlalık olması olağan bir durum olup bu konuda kdv yi iade isteyebiliriz. 
*  Teslimlerde yani inşaat bittiğimizde kestiğimiz faturaların tapu ve emsal bedel ile uyumluluk göstermesi gereklidir. Yapılan teslimlerde ve uygulamada en büyük sorun bu dur ki incelemelerde fark tespit edilerek fark kadar fatura kesmeniz istenebilir. Bu açıdan yapılan satışların tapu kayıtlarıyla ve emsal bedeliyle bağdaşması şarttır. 
  * Yine müteahhit tarafından arsa sahibine yapılan daire ve işyerleri teslimleri de KDV ye tabidir.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.