Muhasebe Kaydı, Muhasebeleştirme, Vergi Daireleri, Sgk, Ebeyanname, Muhasebe bürosu, Muhasebe programları, Matbu Formlar,SGK, E-Devlet Uygulamaları, Guncel Mevzuat, Mali Müşavirlik

8 Eylül 2010 Çarşamba

Vergi Mükellefi Olmayan Gerçek Kişilerin İnşaat İşleri

GENEL BİLGİ:
İnşaat işlerinde faaliyet vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin yanında hiç vergi mükellefi olmayan gerçek kişiler tarafından da yapılabilir. Bu kişiler yapmış oldukları bu inşa sonucu elde ettikleri daire ve dükkanları satabilir,kiralar veya kendi ikamet edebilir. Genelde tarafımıza en çok sorulan kendi arsama inşaat yapıyorum vergi mükellefi olmama veya bağkurlu olmama gerek varmı? Vergisel anlamda yükümlülüğüm varmı? 

Vergi mükellefi olmayan gerçek kişi (Babadan kalma arsası olan Ahmet dayı veya gecekondusunu yıkıp bina diken ayşe teyze gibi)
a)İnşa ettiği daire ve dükkanları satabilir
b)kendisi ikamet edebilir
c)kiraya verebilir

A)Vergi mükellefi olmayan gerçek kişi yapmış olduğu kat,daire ve dükkanları satması halinde;
*Birden fazla kişiye satmıyorsa
*Devamlılık unsuru yoksa
*Ticari bir işlem yok ise  ticari kazanç olarak değil değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.  Satışın devamlılık arz etmesi örneğin inşa ettiği 10 dairenin 9 tanesini satıp bir tanesinde kendisi oturuyor ise bu işin ticaretini yapıyor demektir o zaman ticari kazanç vergilendirilecektir.
YADA
01.01.2007 TARİHİNDEN ÖNCE 4 YIL BU TARİHTEN SONRA 5 YIL GEÇTİKTEN SONRA SATILMASI HALİNDE İSE ELDE EDİLEN KAZANCIN TUTARI NE OLURSA OLSUN VERGİLENDİRİLMEYECEKTİR.
B)Vergi mükellefi olmayan kişi yaptığı daireleri yalnızca kendi ikameti için kullanacaksa hiçbir mükellefiyete gerek olmamakla birlikte belediye tarafından talep edilirse ticaret odası kaydı yeterli olacaktır.
C)Yada yaptığı bu dairelerde oturduğu gibi bir kısmını kiraya verebilir. Bu durum da ise elde ettiği kira gelirini GMSİ olarak her yıl mart ayında beyan edecektir.

*HER ÜÇ İŞLEM İÇİNDE MUHAKKAK SİGORTA DOSYASI AÇILIP ASGARİ İŞÇİLİK ÖDENECEKTİR.*

SONUÇ:
İnşa edilen gayrimenkullerin satılması hususunda üç durum söz konusu olup elde edilen kazanç ya TİCARİ KAZANÇ belli durumlarda DEĞER ARTIŞ KAZANCI veya iktisap tarihi itibariyle HİÇ BİR GELİR UNSURU olmayacaktır. Yine gayrimenkullerin kendi ikameti için kullanılması hiçbir vergi mükellefiyeti gerektirmezken kiralanması durumunda GMSİ mükellefiyeti doğurmaktadır.

0 comments:

Yorum Gönder

Instagram Sayfamızdan Bizi Takip Edebilirsiniz

Translate - Çeviri

Popüler Konular

Muhasebe ve Excel Grubu

 
Muhasebe ve Excel
Üyelere Özel grup · 275 üye
Facebook Gruba Katıl
Diğer grup ve sayfalardan farklı olarak, özellikle EXCEL üstüne yoğunlaşmak istediğim bir grup... Özel excel çalışma dosyalarımızı paylaşarak çalışma ...
 
Blogger tarafından desteklenmektedir.